Ergenlik sivilcesi derinin artmış yağ salgısı sonrası yağ bezlerinin iltihaplanmasıdır.Bu iltihaba neden olan bakteri herkesin cildinde vardır. Ancak yağ salgısının fazlası ve de yağ içerisindeki değişiklikler bu bakterinin çoğalmasına sebeb olur.
En sık 14-16 yaş arasıda görülen akne erkek çocuklarda daha sık görünür.Ergenlik çağındaki çocukların 10'da 1'inde şiddetli akne olur.Kızlarda ergenlik sivilcesi daha küçük yaşlarda ortaya çıkar.
Aknede genetik faktörler etkilidir.Anne,baba,abla,ağabeyinde sivilce olanlarda akne görünme riski fazladır.
Yağlanan deride önce komedon denilen siyah ve beyaz yağlı kabarcıklar ortaya çıkar. Sıkıldığında kurtçuk şeklinde uzar. İlk alında başlar,sonra yanaklar,burun,çene,boyun ve nadiren gövde bölgesine yayılır.
Kadınlarda adet öncesi alevlenme beklenir.Terleme,nemli iklim,yemek pişirilen ortamlarda çalışmak akneyi arttırır.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder.
Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu zaman yeterli olur.
İkinci aşamada ciltteki yağ salgısını azaltan krem,jel,losyonlar kullanılır.İyileşme olmaz ise lokal antibiyotikler,ağız yoluyla antibiyotikler,doğum kontrol hapları doktor kontrolünde kullanılabilir.
En dirençli şiddetli akne formunda ise A vitamini türevi kapsüller kullanılmaktadır.Fakat temizlik ve bakımla bu sorun çözülmez ise bu yolla başvurulmamalıdır.
Çünkü bu ilaçların yan etkileri ve karaciğere hasar riski yüksektir.
Akne tedavisinin hemen her yönteminde deride kuruma,kızarma,kaşıntı ve aknelerde artma görülebilir.Bu durumda yine cilt durumuna özel ürün kullanılması gerekir.
Uzun ve zor akne tedavisinin amacı gençleri bir ömür sıkıntıya sokacak iz ve lekelerden korumaktır